2021 04 aug

'ik heb een nieuw doel gesteld!'

 

Johan's missie is laten zien dat sporten met MS kan. Niet alleen aan mensen met MS, maar vooral ook aan de buitenwereld: ‘De meeste mensen denken bij MS aan iemand die in een rolstoel zit en bijna niks meer kan. Dat lot treft slechts een deel van alle mensen met MS. Er is veel meer mogelijk dan mensen denken en durven.

 

Voor zijn diagnose was Johan al fanatiek sporter. Met veel plezier deed hij mee aan obstacle runs. ‘Tweeënveertig kilometer door de bagger rennen en obstakels overwinnen… Geweldig vond ik dat! Na de diagnose ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging. Dat werd het indoor roeien. In 2016 deed ik in Orlando, Florida mee aan de Invictus Games. In 2018 vestigde ik een nieuw wereldrecord op de 100 kilometer indoor-roeien. Na 8 uur en 54 minuten deed mijn ene been het niet meer en mijn handen waren tot bloedens toe kapot, maar ik had het mijn doel behaald.’ Begin vorig jaar behaalde Johan een nieuw record, namelijk het wereld record op 24 uur indoorrowing met 170 km!

 

Later dat jaar kwam echter een klap. Hij raakte zijn kracht en spiermassa kwijt. Hij kon nog net lopen, maar daar was alles mee gezegd. De oorzaak bleek een behoorlijk tekort aan vitamine D, waarschijnlijk indirect de schuld van MS. Een pot appelmoes opendraaien bleek al een hele uitdaging. Inmiddels slikt Johan supplementen en is hij keihard aan het werken om er weer bovenop te komen. Zijn doel is om op 3 oktober in Zwolle mee te doen met 5 kilometer hardlopen. 'Met keihard werken ren ik weer, 4 km is voor nu de max. Gelukkig heb ik nog een paar maanden om te trainen voor 5 km in Zwolle!'