2024 30 aug

MS Motion steunt Spin-P onderzoek

Waar gaat het geld naar toe?

Het geld dat wordt opgehaald tijdens MS Motion komt ten goede aan het SPIN-P onderzoek. Dit is een studie naar Predictieve factoren voor Inflammatie en Neurodegeneratie bij Primair Progressieve Multiple Sclerose (PPMS). Het Albert Schweitzer ziekenhuis en het Erasmus MC onderzoeken tezamen in hoeverre het afweersysteem verantwoordelijk is voor het ziektebeloop bij mensen met primair progressieve MS. Ook wordt geprobeerd om factoren te vinden die hier iets over kunnen voorspellen. Daarnaast wordt het welzijn van mensen met PPMS in kaart gebracht, zodat we weten waar extra aandacht voor moet zijn in de zorg voor mensen met PPMS.

Over Primair Progressieve MS

Ongeveer 10 tot 15 procent van alle mensen met MS heeft de beloopsvorm PPMS. Een vorm waar nu maar weinig tot geen behandelingen voor zijn. Vaak hebben mensen met MS last van aanvallen van uitvalsverschijnselen die zich (deels) herstellen. Mensen met PPMS gaan geleidelijk achteruit, zonder dat zij herstellen. Het is nog onbekend of en in hoeverre het eigen afweersysteem verantwoordelijk is voor het ziektebeloop bij mensen met PPMS. Heel belangrijk dus dat hier onderzoek naar wordt gedaan. In de SPIN-P studie wordt dit onderzocht.

Uniek aan de SPIN-P studie

Wist je dat het SPIN-P onderzoek één van de weinige studies ter wereld is die ook het hersenvocht in grote getale onderzoekt terwijl het net is afgenomen (‘vers’ hersenvocht)? Door dit hersenvocht te onderzoeken direct nadat het is afgenomen kunnen heel gedetailleerde bepalingen worden gedaan. Door deze resultaten te combineren met resultaten uit bijvoorbeeld bloed en MRI-scans wordt geprobeerd om factoren te vinden die zo nauwkeurig het beloop van PPMS en respons op therapie kunnen voorspellen.

Hoe ziet het SPIN-P onderzoek uit?

Aan het onderzoek doen momenteel 188 deelnemers mee. Zij komen jaarlijks langs in het ziekenhuis waarbij naast 2x hersenvocht ook diverse gegevens worden verzameld door MRI-scans, looptesten, cognitieve testen en bloedafnames. Ook spelen vragenlijsten waarin deelnemers antwoord geven op vragen over o.a. vermoeidheid, beperkingen bij MS, armfunctie en werk een belangrijke rol in dit onderzoek. Door veel informatie van mensen met PPMS te verzamelen en hen te volgen in de tijd, leren we meer over het ziektebeloop.

Samen staan we sterk

Het SPIN-P onderzoek is een samenwerking tussen het Albert Schweitzer ziekenhuis en het Erasmus MC, en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Nationaal MS Fonds en onder andere Stichting BeterKeten, Stichting Vrienden van het ASz en Stichting Cranias. Inmiddels werken in totaal 15 verschillende centra mee aan dit onderzoek.